Werken bij defensie iets voor jou? Probeer het uit met VR!

De US Army heeft een nieuwe manier om personeel te werven. Zij hebben trainingssimulaties ontworpen waarmee toekomstige soldaten de werkzaamheden kunnen proberen. Dit gebeurt door middel van virtual reality. Met de virtual reality-bril (Oculus) kunnen zij onder andere een proefvlucht maken met een gevechtsvliegtuig. 

Werven van personeel
Defensie maakt gebruik van verschillende methodes voor het werven van nieuw personeel. Hun reclames worden via verschillende media gepropageerd: televisie, radio, website en social media. Ze zorgen voor een breed scala aan mogelijkheden (o.a. infodagen) waarbij potentiële militairen het vak kunnen proeven 'om te ontdekken of defensie bij jou past'. Toch kan ik me goed voorstellen dat werken bij defensie een beroep is waarvoor het lastig (en duur) is om alle werkzaamheden, werkdruk, beroepsvaardigheden en trainingsmethodes in te denken en uit te proberen. Ondanks dat op infodagen, proefdagen en wervingsselecties een duidelijk beeld wordt gegeven, blijven sommige aspecten van het werk lastig voor te stellen. 

Trainingssimulaties
Het Amerikaanse leger maakt op dit moment al gebruik van verschillende trainingsystemen middels virtual reality. Voor het werven van nieuw personeel gaan ze ook virtual reality inzetten. Zo bijvoorbeeld voor het vliegen met een gevechtsvliegtuig. Het is lastig om dit via een brochure te ervaren en het is erg duur om iedere kandidaat op een echte vlucht mee te nemen. De ultieme oplossing is gevonden in virtual reality! Hiervoor worden verschillende trainingssimulaties in virtual reality ontworpen.  Ze doen dit door omgevingen te bouwen waar, door de Oculus Rift-bril op te zetten, een simulatiespel kan worden gespeeld. De wervingskandidaten vliegen in virtual reality door een oorlogsgebied waarbij ze met verschillende obstakels te maken krijgen. Het gebruik van echte controllers en een bewegende omgeving zorgen voor een realistische ervaring. Wat nou een video bekijken of brochure lezen: gewoon (bijna) echt zelf vliegen!

Soldaat met virtual reality

Potentie
Zoals in eerdere artikelen is te lezen, biedt virtual reality vele voordelen die oudere technieken niet mogelijk maakten. Wanneer mensen een virtual reality bril opzetten, bevinden ze zich meteen in een andere wereld.  Virtual reality wordt dan ook steeds vaker ingezet voor marketingdoeleinden, voor uitzonderlijke situaties en om grenzen te verleggen. Lees hier een blog over het inzetten van virtual reality voor meerdere noodsituaties.

Het is interessant om een video te bekijken hoe een gevechtsvliegtuig bestuurd wordt, maar dit zelf ervaren is natuurlijk helemaal tof! Kortom, het werven van soldaten via brochures en video's is niet langer nodig. Virtual reality takes over!

Deel deze pagina