Jezelf onzichtbaar voelen met VR

Met virtual reality krijgen je hersenen heel wat te verduren. Onderzoek houdt zich nu bezig met simpele truckjes waarmee we de hersenen op een positieve en productieve manier voor de gek kunnen houden. Hiervoor wordt specifiek onderzocht hoe een onzichtbaar lichaam kan worden ingezet om angststoornissen te verhelpen. Hoe? Met het principe van de rubberen hand illusie en een simpele verfkwast!

Rubberen hand illusie
Eerder onderzoek heeft uitgewezen dat iets zien en iets voelen niet zo gek veel van elkaar verschillt. Proefpersonen ondervonden dat wanneer een zichtbare rubberen hand tegelijkertijd wordt aangeraakt als hun eigen hand die niet in het zicht  was, het brein de rubberen hand als 'eigen' beschouwt. Wanneer er met een hamer op de rubberen hand wordt geslagen, schrikken de proefpersonen en nemen ze pijn en angst waar.

Rubberen hand illusie

Simulatie in virtual reality

Het principe van de rubberen hand is toegepast in virtual reality-omgevingen. Het lichaam van proefpersonen was onzichtbaar gemaakt en werd met een verfkwast aangeraakt. In een zichtbare simulatie in VR werd een steekpartij getoond, waarbij een lichaam met een mes werd gestoken. Wat bleek? De mensen namen dit waar alsof ze zelf gestoken werden:  ze trapten in de illusie die met virtual reality werd gecreerd. De hartslag van de proefpersonen ging omhoog en ze begonnen te zweten.

Therapie
Dergelijke simulaties kunnen worden ingezet om de realiteit voor bepaalde mensen anders waar te nemen. Zo kan het brein met behulp van virtual reality voor de gek worden gehouden. Een stressvolle situatie kan voor mensen met een angststoornis als minder eng worden ervaren als hun onzichtbare lichaam wordt gesimuleerd. Zo kan een hulpmiddel worden ontwikkeld om mensen over hun angsten heen te helpen.   Therapie met behulp van virtual reality!

Deel deze pagina