Het ontstaan van virtual reality

 

Virtual reality is hot. Er gebeurt veel op dit gebied en de ontwikkelingen vinden in rap tempo plaats. Dergelijke nieuwtjes worden zo compleet mogelijk bekend gemaakt via onze virtual reality showroom. Wat het is en hoe succesvol vr is, behoeft dan ook geen verdere uitleg. Maar hoe is deze techniek eigenlijk ontstaan? Je zou denken dat het redelijk nieuw is, maar niets is minder waar. De eerste vormen van virtual reality zijn namelijk al van even geleden!

De eerste vormen van virtual reality zijn al meer dan 1000 jaar oud. Rond 1860 zijn de eerste panoramische muurschilderingen gemaakt. Een panoramische muurschildering is totaal niet te vergelijken met hoe we virtual reality nu kennen, maar deze 360 graden kunst is wel de voorloper.

In 1920 werden de eerste simulators voor voertuigen bedacht. Deze ontwikkeling kenmerkt zich voornamelijk door de simulators voor ruimtevaartuigen. Voordat de bouw en implementatie van deze simulators plaatsvond, zijn we 50 jaar verder. Dit gebeurde namelijk in 1966.

De eerste voorloper op de huidige virtual reality bril werd in 1930 gemaakt door Stanley G. Weinbaum. De bril, genaamd Pygmalion’s Spectacles, is ontwikkeld met het idee holografische afbeeldingen te weergeven. Fictieve ervaringen werden zo écht mogelijk gesimuleerd door het toevoegen van gevoel- en reuksensoren.

Begin jaren 60 werd het vervolg op de Pygmalion bril gevonden: de “Sensorama”. Deze bril werd in 1962 ontwikkeld door Morton Heilig. Heilig wilde iets ontwerpen waarbij alle zintuigen konden worden aangesproken en wat de gebruiker een unieke experience zou opleveren. Er werden verschillende ontwerpen gemaakt en per ontwerp werd een andere zintuig gestimuleerd.

In 1966 ontwikkelde Thomas A. Furness III een vlucht simulator die werkt gebruikt voor de Amerikaanse luchtmacht. Dit was de eerst echte visuele simulator.

In 1968 werd het eerste echte virtual reality en augmented reality display systeem (HMD systeem) ontwikkeld door Ivan Sutherland en Bob Sproull. Het systeem was zeer laagdrempelig, met primitieve 3D graphics en bovenal heel erg zwaar. Zo zwaar dat het HMD systeem aan het plafond moest worden bevestigd, aan het gewicht dankt het apparaat ook zijn naam: The Sword of Damocles.

Eind jaren 70 werd de Aspen Movie Map ontwikkeld, waarbij de gebruiker een virtuele reis door Aspen kon maken. Dit ontwerp wordt beschouwd als de eerste simulatie van de werkelijkheid: interactieve virtual touring. De Movie Map kon in drie vormen worden bekeken gebaseerd op foto's en 3D-modellen.

Pas in 1980 werd de term virtual reality in gebruik genomen. In 1985 werd het bedrijf VPL Research opgericht, waar de handschoenen en brillen verder werden geoptimaliseerd. Jaron Lanier was de oprichter van het bedrijf en baanbreker op het gebied van deze moderne techniek. Pas in de jaren tachtig werd virtual reality dan ook bekend onder het gewone publiek.

In de jaren 80 worden 3D brillen in de game-industrie geïntroduceerd. De brillen waren vrij simpel, maar creërde voor die tijd een redelijk unieke ervaring voor het spelen van games. 

In de jaren 90 werd virtual reality gebruikt voor toepassingen in de ruimte. Zo ontwikkelde NASA een systeem voor het nabootsen van realtime robot besturingen voor Mars.
In 1995 komt Nintendo met hun eigen virtual reality gaming spelsysteem: 'Virtual Boy'. Eind jaren negentig kwamen er meer en meer systemen op de markt zoals Cybermaxx, VFX-1 en iGlasses, Nintendo breidt het 'Virtual Boy'- systeem in 2011 uit met de ontwikkeling van de 3DS.

Het Amerikaanse bedrijf Oculus VR wordt begin 2014 overgenomen door Facebook.


Tegenwoordig is virtual reality niet meer uit onze maatschappij weg te denken. Virtual reality wordt onder andere gebruikt voor games, medisch, militair en op luchtvaart gebied.
Meer en meer bedrijven introduceren hiernaast een virtual reality-systeem: Sony, Facebok, Samsung, Apple, LG. De Google Cardboard wordt hiernaast voor de 'gewone burger' geïntroduceerd, iedereen kan met zijn of haar smartphone een eigen virtual reality creëren in combinatie met dit kartonnen doosje.

Deel deze pagina