GTA V gaat gebruik maken van virtual reality: goed voor je conditie, maar heftig om te spelen

In mijn laatste serie blogs werd virtual reality steeds voor iets anders gebruikt: om astronauten te trainen, om angsten te overwinnen, om overal bij te kunnen zijn en ga zo maar door. Het zal je dan ook niet verbazen dat virtual reality ook gebruikt wordt in games. Want wat maakt de beleving van een spel nu echter dan virtual reality?

GTA V en Virtual Reality 

Vorige week is GTA V voor de computer uitgekomen. Voordat ik hier meer over ga vertellen, wil ik eerst het volgende filmpje laten zien waarin iemand GTA V met behulp van VR aan het spelen is. “Gamen in combinatie met sporten, ideaal”, dat was wat ik dacht toen ik de speler bezig zag. Daarna begon ik me te realiseren hoe bizar dit eigenlijk wel niet is, hoe levensecht zo’n spel op deze manier wordt. Zou dit gevaren met zich meebrengen voor de maatschappij? Spelers ervaren immers wel hoe het is om met een geweer rond te lopen en te schieten. Anders gezegd, ze ervaren hoe het is om crimineel te zijn. Enerzijds is het dus mooi om te zien dat VR in GTA V wordt gebruikt en dat het de beleving van het spel heel erg bevordert, anderzijds is het ook niet verkeerd om bij de eventuele gevaren stil te staan.

Virtual Reality in andere games

Niet alleen in GTA wordt gebruik gemaakt van VR, ook bij het spel Rock Band wordt het gebruikt. Hierbij is het doel spelers een nog realistischere podiumervaring te kunnen geven. Een ander voorbeeld is de Alone Virtual horror game voor Oculus Rift waar Anne een tijdje geleden een blogje aan spendeerde. VR wordt dus al een tijdje in games gebruikt, maar de laatste tijd gebeurt dit in toenemende mate.

Ik denk dat iedereen het met me eens is als ik zeg dat VR ideaal is om je beleving bij een game te vergroten. Wel vraag ik mezelf af of dit voor sommigen spellen – lees gewelddadige spellen – geen nadelige gevolgen kan hebben. Ik ben erg benieuwd hoe dit zich verder zal gaan ontwikkelen. Hoe veel mensen zullen daadwerkelijk games in VR gaan spelen? We zullen het gaan zien!
 

Deel deze pagina