Alone Virtual horror game voor Oculus Rift: levensechte schrik!

Aangezien het nog niet zo lang geleden Halloween was, is het leuk even stil te staan bij horrorgames die virtual reality gebruiken. Een goed voorbeeld van zo'n spel is Alone. Dit is een spel voor de Oculus Rift, waarbij je een spel speelt in een spel (een soort game-ception zullen we maar zeggen). Je zit in een woonkamer voor een televisiescherm en speelt een horror-spel op deze televisie. Je beweegt het 'poppetje' op dat scherm wel met een fysieke console (Dus bijvoorbeeld het toetsenbord van je computer). Je kunt rondkijken in de kamer: naar het plafond waar een ventilator zachtjes ronddraait, naar de hal, waar je de voordeur ziet, naar de keuken en naar een wand met ramen die uitzicht hebben op de tuin. Je heb het idee echt in die ruimte te zitten! Op een gegeven moment komt het spel op de televisie wel heel dichtbij: er komen boodschappen op het scherm tevoorschijn die ook echt effect hebben op de woonkamer. Zo kraakt de vloer boven je (want iemand is schijnbaar een lijk aan het verslepen); dwaalt er een schim door de kamer; hoor je een klein meisje gillen; fluistert er iemand in je oor; staat er iemand voor de deur; en gaat deze tot overmaat van ramp ook nog eens open terwijl de persoon ineens verdwenen is… Luguber.

Dit spel weergeeft goed hoe echt virtual reality kan aanvoelen: ook al ziet de woonkamer er niet heel erg realistisch uit (je ziet dat het een geanimeerde kamer is), de spanning is toch om te snijden. De geluidseffecten zijn goed in elkaar gezet: het lijkt namelijk echt alsof het geluid van de krakende vloer van boven komt, het gefluister in je oor komt van iemand die achter je staat en het gegil vanuit het bos achter het huis komt.

Kortom, kijk je graag horrorfilms, dan vind je dit wel héél erg leuk. En andersom geldt dat wanneer je niet zo goed tegen spanning kan, je maar geen virtuele horrorspellen moet spelen. Volgens sommigen, is het effect namelijk zo groot, dat een zwak hart eronder zou kunnen bezwijken. Of dit ook echt zo zal zijn, zal nog moeten blijken. Ik ben in ieder geval erg benieuwd naar de toekomst van virtuele (horror)games.

Alone horror game Oculus Rift

Deel deze pagina